Anja Enthoven - Schilderijen
Locatie 1: Oog op schilderkunst, Burg.van Disselkoenlaan 28
Ik geniet van het schilderproces, van zoeken naar de juiste balans in vorm, kleur, en toon, maar ook van de soms onverwachte reacties van verf en kleur. Het experiment aangaan, nieuwe dingen ontdekken, geeft mij veel plezier en inspiratie. De ervaringen die hieruit voortkomen deel ik graag tijdens de verschillend schildercursussen die ik in mijn atelier geef, dat werkt aanstekelijk en inspirerend.
De keuze voor thema's die ik schilder zijn divers, met een voorkeur voor sfeerbeelden en portretten. Zoekend daarin naar textuur in combinatie met verfijning en soms een stukje abstract. De keuze voor de materialen waarmee ik werk ontstaat in het moment. Zo kan er bijvoorbeeld een combinatie ontstaan als panpastel/pastelkrijt en olieverf, of houtskool en acrylverf, aquarelverf en acrylinkt, nét waar ik op dat moment in wil stappen.
Ik laat u met veel plezier de resultaten zien in mijn atelier 'Oog op Schilderkunst'.
U bent van harte welkom!


Chris Hansler - Tekeningen / pastel / schilderijen
Locatie 3: Domkerk, Hoofdstraat 51
Het is al een tijdje geleden dat ik studeerde aan de Rotterdamse Kunstacademie maar het tekenpotlood is nog steeds een favoriet instrument waarmee ik probeer een gedetailleerde gelijkenis van portret of model weer te geven.
Daarnaast maak ik vrije teken- en schilderwerken met bijvoorbeeld pastelkrijt of acrylverf en bind mij hierbij niet aan een stijl of genre.


Niki Bierling - Hoedenmaker
Locatie 3: Domkerk, Hoofdstraat 51
Het ontwerpen en maken van bijzondere en draagbare fascinators, cocktail- en designhoeden is al jaren mijn passie.
Een goede hoed voegt iets toe aan je uitstraling en kan je outfit completeren. Bij klanten die voor een op maat gemaakte hoed in mijn atelier komen, is het zo mooi om te zien dat de eigenwaarde toeneemt en het zelfvertrouwen door het dragen van een passende hoed zichtbaar wordt.
Als ik later op foto’s zie hoe iemand straalt op de bruiloft of tijdens Ascot of op Prinsjesdag, dan is mijn werk geslaagd en daar ben ik dankbaar voor.
Ik exposeer regelmatig, en heb in mei 2024 de 3e prijs gewonnen bij een internationale hoedenwedstrijd, waarbij vooral de afwerking bij de jury opviel. Ik werk met sinamay, vilt, crin, buntal en veren. Tot mijn collectie behoren ook zonneranden, hoeden van fleece, hoofdbanden, regenhoeden en corsages.
Mijn stijl is persoonlijk en elegant en veelal gebaseerd op natuurlijke vormen en lijnen. Door kleur en vorm te combineren laat ik zien wat dat met je uiterlijk en uitstraling kan doen!


Nel van Dijk-Koffeman - Glasfusion
Locatie 4: Hoofdstraat 2
Glasfusinq is een "warme" glastechniek, waarbij stukken glas van verschillende kleuren worden samengevoegd door ze in een (elektrische) glasoven te versmelten.
Ik maak een compositie door stukken gekleurd glas te snijden, ze op elkaar te leggen en ze daarna te verhitten tot temperaturen variërend van ±600 C tot +820 C, afhankelijk van wat ik wil bereiken.
Als verschillende types glas worden samengesmolten zal het werkstuk tijdens het afkoelen waarschijnlijk breken omdat elk type glas op een andere manier krimpt (COE). Dat is o.a. afhankelijk van de samenstelling van het glas, de dikte, de gebruikte kleurpigmenten en het smeltprogramma. Om ongewenste glasbreuk te voorkomen gebruik ik om die reden altijd zgn. 'compatible' glas van één fabrikant.
Met glasfusing kan je in het platte vlak werken, maar ook driedimensionaal door het gebruik van mallen. Voor bijv. een schaal smelt ik eerst op hoge temperatuur (840 C) een vlakke plaat, die ik daarna bij een wat lagere temperatuur (±670 C) door middel van een mal in de gewenste vorm laat buigen.
Glas is en blijft voor mij een ongelofelijk boeiend materiaal, waarover ik nog elke dag dingen bijleer!


Dorothé Bruckner - Keramiek beelden
Locatie 5: Doolhof, Sportlaan 19
Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. In een bepaalde fase van mijn leven ben ik gaan boetseren bij Jan Bijl. Hier heb ik veel geleerd over het maken van beelden met klei. Mijn ervaring was toen dat je veel gevoel en emoties kan verwerken met boetseren. De beelden die ik maakte beschilderde ik met acrylverf.
Na een aantal jaren ben ik een poosje gestopt met boetseren en heb dit weer opgepakt toen ik met pensioen ging. De laatste jaren boetseer ik bij 'de Kunstgarage' in Naaldwijk waar ik nu ook leer om met glazuren en oxide te werken


Gerda Herrie - Mandela's en haakwerk
Locatie 7: Hobby Atelier Bizzie, Rembrandstraat 13
Mijn grootste hobby is handwerken en de grootste uitdaging daarin is voor mij het haken van Mandela's.
Uren kan ik dat doen wanneer ik alleen ben. Want omdat het alleen maar tellen is kan ik het niet als er veel geluid om me heen is.
Een mooi patroon uitzoeken, leuk garen, gemêleerd of effen, en dan aan de slag.
Leuk om te weten... In de grootste Mandela (90 cm doorsnede) die ik heb gemaakt zit ongeveer 1000 meter garen verwerkt!


Monique Groenenboom - Schilderijen
Locatie 9: Atelier Hoefweg 34 B
Het was 20 jaar geleden een openbaring om te ontdekken hoe ontspannend het schilderen voor me was. Je hoofd heerlijk leegmaken door je te concentreren op kleuren mengen, perspectief te creëren en licht en schaduw aan te brengen. Ik heb vervolgens verschillende schilderlessen gevolgd, o.a. van Iris van Keulen en Anja Enthoven.
Ik ben geïnspireerd door de impressionisten en kubisten, zoals Claude Monet en Franz Marc. Het vernieuwende karakter van hun werk in hun tijd heeft mij aangezet om ook met mijn creativiteit de grenzen op te zoeken. Mijn werk is niet alleen divers in kleurgebruik, maar ook in thema’s: bloemen, portretten, stadsgezichten of dieren. Ik werk het liefst met acryl omdat ik daarmee spontaan kan beginnen en intuïtief kan verder gaan. Een schilderwerk is voor mij af als er dynamiek is ontstaan tussen de verschillende beeldelementen.
In al die jaren blijft de ontspanning van het schilderen voorop staan en blijft het me verrassen hoeveel plezier ik beleef aan het werken met kleuren.


Carline Valstar - Vilt kunst
locatie 10: Penseeltje, Oudecampsweg 9
Ik exposeer dieren schilderijen gemaakt met de naaldvilt techniek.
Op een ondergrond van kaasdoek en met vele kleuren en tinten lontwol maak ik een patroon. In dit geval dieren koppen. Ik probeer zo goed mogelijk in de juiste kleuren het dier tot uitdrukking te laten komen.
Ook maak ik sjaals, kleding, bloemen en sieraden met nat vilt.
Dit maak ik van Merino wol en lontwol. Door de vele kleuren kan ik iets moois maken zodat iedere sjaal of kledingstuk uniek is.


Dennis van Mil – SteelArt
locatie 10: Penseeltje, Oudecampsweg 9
Gefascineerd door de eigenschappen én het uiterlijk van staal, droomde SteelArt van het maken van realistisch 3D modellen uit dit rauwe materiaal. In 2021 werd in de werkplaats in De Lier, begonnen met een eerste item. Door tegenslagen is het werkproces meerdere malen bijgesteld en uiteindelijk was daar het levensgrootte tuinbeeld Stier. Onderhevig aan de weersomstandigheden verkleurt ieder beeld uit het zwarte staal naar roestbruin.
Dit proefde naar meer en inmiddels heeft SteelArt ook de buitenbeelden Kangoeroe, Gorilla en Moaigerealiseerd. SteelArt produceert items in een maximale oplage van 3 stuks. Of unieke items in opdracht van klanten.


Ter nagedachtenis aan Ma Smits-den Hoed, schilderijen
locatie 11: Kwekerij Bloem & Tuin, Teunis Product, Oudecampsweg 4
Als nagedachtenis aan onze in 2009 overleden moeder en oma, Ma Smits-den Hoed wilden wij graag enige van haar vele schilderijen exposeren, mede aangezien er in deze expositieruimte van haar kleinzoon Teun ook een hele entree blijvend ingericht met keramiek en schilderijen van haar in 2000 overleden dochter Bea.
Onze moeder en oma is op latere leeftijd gaan schilderen en heeft geschilderd tot 87-jarige leeftijd.
Zij liet zich meestal inspireren door bloemen, oude stadsgezichten, nostalgische taferelen en stillevens. Haar enthousiasme in schilderen heeft ons veel mooie aandenkens en herinneringen nagelaten.


Thea Schouten - Schilderijen
locatie 11: Kwekerij Bloem & Tuin, Teunis Product, Oudecampsweg 4
Van jongs af aan heb ik schilderen heel leuk gevonden en nog steeds. Toen ik een jaar in canada verbleef volgde ik daar een cursus landschap schilderen met olieverf. Daarna volgde nog diverse schildercursussen en ook een 3-jarige opleiding fijnschilderen.
Op dit moment schilder ik met zowel olie- als acrylverf. Ik laat mij inspireren door de natuur, bloemen en planten, maar ook stillevens zijn mooi om te maken. Ik schilder landschappen op grote panelen.
Schilderen doe ik graag en ook regelmatig met een vast groepje mensen.
Dat geeft mij dan weer verdere inspiratie en blijft de creativiteit stromen.


Ellen Bodmann - schilderijen
Locatie 12: Boerderij van Staalduinen, Burgerdijkseweg 4
Ik heb een gelaagde manier van werken in pastelkrijt, houtskool, olie- en acrylverf alsmede aquarel. Ik streef naar een realistische en gedetailleerde weergave van zeer uiteenlopende onderwerpen, met als favoriet 'mens en dier'.
Ik kan hier echt van genieten en ben dan ook blij dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken. Ik teken- en schilder in opdracht en mijn enthousiasme geef ik graag door d.m.v van diverse cursussen in mijn atelier in Den Haag.


Marieke van Baalen - Objecten
Locatie 12: Boerderij van Staalduinen, Burgerdijkseweg 4
“Maken is het mooist”
Creatief bezig zijn is mijn passie en ik vind het heerlijk om te spelen met allerlei materialen en technieken. Ik voel me niet gebonden aan één stijl of techniek, maar juist een uitdaging om regelmatig nieuwe wegen in te slaan om me weer te verrijken met nieuwe kennis en inspiratie.
Ik word vaak geboeid door de natuur en vooral door mooie structuren die daar te vinden zijn, zoals boomschorsen, korstmossen, bladeren e.d. Na een vakantie of een wandeling heb ik weer een voorraad aan foto’s en gevonden stenen, drijfhout e.d. die mij inspireren om er mee aan de slag te gaan.
Tijdens deze AteLierroute laat ik vooral de werken zien die gemaakt zijn met textiel of papier en andere natuurlijke materialen.
www.mariekevanbaalen.weebly.com


Monique Moor-Klop - Schilderijen en illustraties
Locatie 13: Eigen Spijs moestuinen, Burgerdijkseweg 29.
Schilderen en schrijven van gedichten en verhalen zijn mijn uitlaatklep en tegelijkertijd een speelse ontspanning.
Via cursussen gevolgd op het gebied van aquarel, mixed media en creatief schrijven, ontwikkelde ik mij als veelzijdig kunstenaar.
Tijdens een schildervakantie kruiste ook de kunstvorm Art Journal mijn pad. Dit creatieve dagboek fungeert nu grotendeels als basis voor mijn schilderijen en boeken.
In mijn laatste prentenboeken combineer ik beide passies, schilderen en schrijven.
De illustraties bestaan uit verschillende technieken en materialen, zoals collage met acrylverf.
Ik nodig je uit mijn werk te komen bezichtigen.


Dirk den Hoed - Schilderijen / betonsculpturen / gedichten
locatie 14: de Ysbreker, Kralingerweg 12
Dirk den Hoed, cultureel ondernemer, kunstenaar en dichter. Komt met een aantal schilderijen, betonsculpturen en gedichten naar De Ysbreker.
In zijn kunst reflecteert hij op de wereld om ons heen. De kleuren, de emoties, de zoektocht..


Kees Langelaan
locatie 14: de Ysbreker, Kralingerweg 12
Kees Langelaan heeft altijd ‘aardigheid gehad’ in tekenen en schetsen. Is pas op iets latere leeftijd z’n talenten serieus gaan ontplooien op de Kunst en Cultuur Academie in Maassluis. Zijn schilderijen zijn heel divers, in acryl of in combinatie met aquarel, inkt of potlood.


Christa van Rijs - sieraden
Locatie 1: Oog op schilderkunst, Burg.van Disselkoenlaan 28
Ik maak sieraden van goud en zilver, waarin soms edelstenen zijn verwerkt.
In mijn vroege jeugd zocht ik al naar de gereedschapskist, om met soldeerbout en binddraad mijn eerste hartje te kunnen solderen.
Eigenlijk was dat het begin van een passie voor het maken van sieraden. Maar ook: iedere keer weer de uitdaging aangaan om iets nieuws te creëren. De meeste sieraden zijn ‘one of a kind’, uniek.
Edelsmeden heeft voor mij ook een diepere betekenis. Het is het zoeken naar een mooie verbinding in al haar facetten. Losse elementen omvormen tot één geheel. Via het smeden van goud en zilver, metalen in een passende vorm zetten op basis van aloude technieken.
Ik laat me graag inspireren door de natuur, maar ook door architectuur, en andere kunstvormen. Of door die ene mooie zelf gevonden steen, waaromheen een uniek sieraad ontstaat. Verstild, gestold of bijna vloeibaar, nieuwe vormen ontstaan en worden sieraad.


Edith Smit - Schilderijen / foto's
Locatie 3: Domkerk, Hoofdstraat 51
De basis voor de collages zijn door mij gebruikte foto's afgedrukt op zwaar papier en verknipt tot een nieuwe werkelijkheid.
De serie "Prinsjesdag" is ontstaan in 2023 het laat een reflectie zien
van de voorbereidingen die dag gefotografeerd vanaf het Voorhout.
De collages over de "Mont St-Michel" zijn naar mijn idee goed op zijn plek in de Dom.


Kristien Jansen - gevlochten klei
Locatie 3: Domkerk, Hoofdstraat 51
Mijn techniek is afgeleid van de Japanse kleitechniek Nerikomi, waarin verschillende kleuren klei of ingekleurde porseleinaarde gestapeld en doorsneden worden. Om zo voorwerpen met abstracte of heel letterlijke decoraties karakter en schoonheid te geven.
Ik heb daaraan een eigen draai gegeven, en noem die klei vlechten. Het gaat me om ritme in de decoratie, variatie, levendigheid vermengd met wat toeval. Soms zijn er bloemvormen te ontwaren, soms lijken er dieren of vogels over de klei te zwermen, sterren ook.
Ik werk met steengoed klei, dat in twee fasen gestookt wordt in een elektrische oven: de eerste keer tot 985°, zodat het werk uithardt maar nog wel poreus genoeg is om glazuur te kunnen absorberen. Het wordt vervolgens geglazuurd met een steengoedglazuur en gestookt tot 1200°. Het gaat om gebruikskeramiek, voorwerpen die dagelijks gebruikt kunnen worden: kopjes voor koffie en thee en schalen/schaaltjes, soms een vaas, meestal met een decoratieve buitenkant en een effen gekleurde of witte binnenkant.


Evert van den Dool - Staal kunst
Locatie 5: Doolhof, Sportlaan 19
Ik werk graag met staal.
Voor dit werkstuk werd ik geïnspireerd door het lied:
'Je bent een parel in Gods hand.'


Ton van der Arend - Schilderijen
Locatie 6: Jan Vermeerplein 17
Ik heb van jongs af aan altijd graag getekend maar ben er pas op latere leeftijd wat mee gaan doen. Nu ben ik alweer bijna 20 jaar lid van amateurschilderclub A.K.W. in Kwintsheul. Hier ben ik gaan leren schilderen met water vermengbare olieverf en sinds enkele jaren maak ik ook portretten met houtskool.
Er is niets mooiers dan iets wat je wilt schilderen onder je handen te zien groeien.
Het werkt verslavend, eenmaal bezig kun je bijna niet wachten het schilderij te voltooien.
Ik heb niet echt een voorkeur voor een onderwerp, alles wat me boeit is voor mij een uitdaging.


Mirjan Zwinkels - Mozaïek
Locatie 8: Harp 17
Dit jaar neem ik voor de eerste keer deel aan de Atelierroute de Lier.
De organisatie was onder de indruk van mijn werk tijdens de LAK expositie 2023.
Mijn specialiteit is mozaïeken met glas. Ongeveer tien jaar geleden is deze hobby gestart.
Ik begon met het maken van een windlicht van brokken autoglas en gekleurde glasstenen tijdens een workshop bij creatief atelier 't Juttertje'. Hierna volgden jaren van het ontdekken van materialen, gereedschappen, technieken en vaardigheden.
Een city-trip naar Barcelona, Gaudi en het park Guell inspireerden mij enorm. Daar vind je de mooiste creaties, zijn ontwerpen van de zon in het bijzonder.
Thuis gekomen heb ik een eigen ontwerp gemaakt voor het mozaïeken van onze toiletruimte. De uitvoering ervan duurde bijna een half jaar. Nu schittert de zon van Gaudi daar in combinatie met zee, vissen en schelpenstrand.
Ook 3D mozaïek met complementaire kleuren en materialen vind ik interessant.
U kunt mijn werk zelf komen bewonderen aan de Harp 17 tijdens de open Atelierroute.
Tot ziens!


Inge van Holstein - Puur spelen
Locatie 9: Atelier Hoefweg 34 B
Tekenen doe ik het liefste met de kroontjespen, deze techniek heb ik mijzelf eigen gemaakt en ken ik door en door. De Beesten die te zien zijn tijdens de AteLIERroute zijn getekend, maar ook ingekleurd met de kroontjespen op A4 grootte.
Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk een nieuwe techniek te leren en te doorgronden.
Zo ben ik op het moment bezig met blauwdrukken maken. Een interessant proces waar ik nog veel mee kan ontdekken en experimenteren, ben er nog lang niet klaar mee!
Een deel van dit werk is te zien tijdens de AteLIERroute en bij zonnig weer is er ook de mogelijkheid om ter plekke blauwdrukken te maken, een magische fotografische techniek waarbij de kracht van de zon en natuurlijke objecten een uniek kunstwerk creëren.
Kom langs bij "Puur Spelen" en ontdek met dezelfde magie als een kind!
Experimenteren, ontdekken en creëren breng ik ook graag over aan kinderen tijdens de workshops die ik geef in mijn atelier. Zij bezitten een natuurlijke nieuwsgierigheid en ik streef ernaar hen de vrijheid te geven om hun eigen pad te volgen. In de workshops ligt de nadruk op het creatieve proces, geïnspireerd door het boek en visie 'Begrijpen met je handen'.
Werk ik met kinderen, dan werk ik met echte materialen, uit de volwassenen wereld. Daarmee laat ik zien dat ik hen serieus neem, kinderen zijn tenslotte net mensen. Ook werk ik graag met schone reststromen, dit maakt kinderen bewust van de duurzaamheid van materialen.
In mijn workshops ligt de nadruk niet op het eindproduct, maar op het creatieve proces, geïnspireerd door het boek en de visie "begrijpen met je handen".


Peter Keijzer - Schilderijen
locatie 10: Penseeltje, Oudecampsweg 9
Ik doe het in deze Open AteLIER Route eens helemaal anders. De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan een reeks olieverfschilderijen die in ’t Penseeltje te zien zijn. Ik ben al jaren bezig met aquarel waar ik ook cursussen in geef. Dit zal ik ook blijven doen omdat ik daar heel veel plezier aan beleef. Om mezelf te blijven ontwikkelen heb ik het afgelopen jaar gekozen voor olieverf, een kleurrijk pad waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Landschappen, stillevens en enkele portretten, zo leuk om stappen te maken in deze techniek. Deze keer dus geen aquarel in ’t Penseeltje? Er is in ieder geval één mega-aquarel te zien, bestaande uit acht fragmenten. Deze heb ik nèt voor de olieverf-reeks gemaakt. En ach, wie weet wat de bezoekers nog meer tegen zullen komen!


Armand Robbemond - Gedichten
locatie 10: Penseeltje, Oudecampsweg 9
Geïnspireerd door de werken van Anja Keijzer en haar vraag daar gedichten bij te schrijven ontstond een leuk geheel. Ook Anja was enthousiast en zo kwam de vraag of ik mijn werk wilde tonen en ook voordragen tijdens de atelierroute.
We brengen ook een bundel uit op dat moment. Superleuk allemaal.


Yvonne olsthoorn - schilderijen
locatie 11: Kwekerij Bloem & Tuin, Teunis Product, Oudecampsweg 4
Schilderen doe ik met acrylverf en gebruik kwasten en paletmessen.
Meestal zijn vrouwen mijn favoriete onderwerp, de houding of gratie spreken mij aan.
Ik hou van het impressionisme, daar laat ik mij door inspireren ….


Joep van Vlodrop - Glaskunst
locatie 11: Kwekerij Bloem & Tuin, Teunis Product, Oudecampsweg 4
Ik werk al een tijdje met glas. Ik heb de kunst van werken met glas geleerd door cursussen glas in lood, glassmelten, Tiffany en brandschilderen te volgen. Ik heb mij hierin verder ontwikkeld door regelmatig met glas bezig te zijn. Naast werken met glas schilder en teken ik ook graag.
Het werken met glas geeft mij ontspanning en voldoening, ik geniet er enorm van. Mijn passie voor glaskunst komt door de magie van de vele verschillende kleuren en het plezier wat ik ervaar bij het werken met dit materiaal.
Glaskunst geeft mij de mogelijkheid om met verschillende technieken te werken zoals het glas snijden, in elkaar zetten, samensmelten en transformeren. Ik vind het ook een mooie uitdaging om glas te combineren met bijvoorbeeld hout. Het is elke keer weer spannend hoe het licht erop gaat vallen en hoe het resultaat zal zijn na het snijden van het glas of bij het smelten.
Ik woon in een omgeving met veel natuur en bezoek graag het eiland Schiermonnikoog. Daar haal ik ook de inspiratie uit voor mijn kunstwerken.
Instagram: @Joepcreaties


John Bijl - Airbrush / Olieverf
Locatie 12: Boerderij van Staalduinen, Burgerdijkseweg 4
Schilderen, tekenen en airbrushen zijn voor mij een fijne hobby's waarin ik mijn creativiteit kwijt kan.
Ik tekende op zeer jonge leeftijd al veel wat bij de meesters en juffen niet onopgemerkt bleef. Toen ik 12 jaar was begon ik ook met schilderen. Zo heb ik door de jaren heen mezelf diverse technieken aangeleerd waaronder een heel andere techniek, het airbrushen. Ik ben dus autodidact en geef mijn kennis graag door tijdens de kleinschalige schildercursussen die ik geef.
Mijn genen heb ik doorgegeven aan mijn kinderen en kleinkinderen. De kleinkinderen kunnen het ook schitterend en komen vaak schilderen, daar is opa John zeer trots op.
U bent van harte welkom om mijn werk te komen bezichtigen tijdens de atelierroute.


Esther van den Berg - Viltcreaties
Locatie 13: Eigen Spijs moestuinen, Burgerdijkseweg 29
Van schapenwol maak ik krachtbeelden en schilderijen door middel van de naaldvilt techniek.
De puurheid van het materiaal en de eenvoud van de techniek zijn twee dingen die mij erg aanspreken. Door met een naald met weerhaakjes een dot schapenwol te doorprikken, worden de wol schubben in elkaar geduwd, het vervilt en wordt steeds dichter. Hierdoor kan ik allerlei vormen maken, zowel in 3d als op doek, echt magisch vind ik dat.
Bij vrij werk is mijn grootste inspiratiebron de natuur. Ik houd van haar cycli, de afwisseling van de seizoenen, dat zie je terug in mijn werk. Als ik in opdracht werk, stem ik me af op degene voor wie ik mag creëren en laat onder mijn handen ontstaan wat er in de vorm wil komen. Tijdens het viltproces kijk ik met mijn hart en volg ik de beweging van binnen naar buiten, hierdoor ontstaan er pure en authentieke creaties.
Tijdens de open atelierroute kun je mijn werk komen bekijken.


Bewoners van de Ysbreker
locatie 14: de Ysbreker, Kralingerweg 12
De bewoners van De Ysbreker laten op verschillende plekken binnen en buiten hun creativiteit zien. Dit in een verrassende combinatie met de omgeving van de boerderij en met het werk van andere kunstenaars. Welkom!


Alice Pardon Klein - Ruimtelijke objecten
locatie 14: de Ysbreker, Kralingerweg 12
Alice Pardon deed de vakopleiding Beeldende Kunst aan de Kunstacademie Haarlem/Leiden. Zij fotografeert, tekent, schildert en maakt ruimtelijk werk. Ze noemt zichzelf een alleseter. Verbindend in haar werk is de natuur. De basis bestaat vaak uit gevonden materialen.


Marty Emmerzael - Leren tassen
Locatie 2: Timmerwerf, Hoofdstraat 63
Sinds 2008 ben ik “gepakt” door de natuurlijke vormen van lederen huiden.
Het is voor mij dé uitdaging om er een unieke draagbare handtas van te creëren: in diverse modellen: punt, rond, rechthoek.
Strakke modellen, maar ook waarbij de vorm van de huid het model bepaald.
De structuur en kleur is van elke huid weer anders, waardoor elke tas een andere uitstraling krijgt.
Dat zie je ook in mijn rugzakken, die ik de laatste jaren maak.
Het zijn tassen die je moet “voelen en ruiken” zeg ik altijd: daarom zijn ze op een foto ook moeilijk weer te geven.
Voor mij is het creëren van een tas iets waarin ik mezelf kan verliezen en de tijd helemaal vergeet.


Corrie van Dorp - Sieraden
Locatie 3: Domkerk, Hoofdstraat 51
Ik ontwerp en maak sieraden van o.a. handgeschept papier, behang, ribkarton, textiel,
rubber en andere materialen.
Ik heb een passie voor ordening, ritme en structuur.
Ook geniet ik van het samenvoegen, bewerken en vervreemden van materialen.
Het voortdurend zoeken naar nieuwe mogelijkheden om je zo steeds weer te laten verrassen.
Wellicht is mijn werk een inspiratie om zelf aan de slag te gaan.


Marinke de Haas-van Dijk - Schilderijen
Locatie 4: Hoofdstraat 2
Na een lange periode veel plateelschilderen (Delfts Blauw) waarin ik heel gedetailleerd heb leren werken, ben ik ongeveer tien jaar geleden vanuit ervaring met acrylverf overgestapt op olieverf als medium. Geïnspireerd door het werk van Henk van Kalken (magisch realisme), Wilma Geerts (realistische portretten), Arjan van Gent (realisme vanuit grisailles), Joke Frima (a la prima realisme met botanische onderwerpen), heb ik bij alle vier deze kunstenaars les genomen.
Inspiratie vind ik verder bij de oude meesters die in clair-obscur werkten. (Caravaggio, Rembrandt, Vermeer, Artemisia Gentileschi). Ik ben fijnschilder en werk zowel vanuit grisailles als nat in nat. Als bioloog ben ik geboeid door planten en dieren als onderwerp, maar ook portretten schilder ik graag. Schilderen is voor mij heel goed kijken naar je onderwerp en dat zo goed mogelijk weergeven – een vaardigheid die in mijn studie Biologie belangrijk werd gevonden en werd getraind. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van!


Georgina de Bode - Foto's en schilderwerk
Locatie 5: Doolhof, Sportlaan 19
De fotoschilderijtjes die ik maak zijn een mix van moderne digitale (foto)technieken en encaustiek, een eeuwenoude schildertechniek.
Mijn favoriete onderwerpen zijn het Westland, bomen en bloemen.


Pauline Hertsenberg - diverse beeldende kunst.
Locatie 7: Hobby Atelier Bizzie, Rembrandstraat 13
Tijdens deze Open AteLIERroute exposeer ik met plezier mijn beelden die gemaakt zijn van een oud T-shirt of een oude handdoek. Door de stoffen in textielverharder te drenken ontstaan de prachtigste beelden die geschikt zijn om uw tuin of balkon op te sieren. De beelden blijven onveranderd mooi in alle weersomstandigheden. Naast textiel is het ook mogelijk om allerlei natuurlijke materialen op dezelfde manier te verwerken, zoals hout, leer, schelpen of bladeren.
Zo kan er bijvoorbeeld een sfeervol materie-schilderij ontstaan.
Deze en andere creatieve kennis wil ik graag delen en daarom begeleid ik al meer dan twintig jaar mensen bij zeer uiteenlopende workshops en cursussen in mijn atelier. Mijn passie is dan ook om de ‘ik-ben-niet-zo-creatief-mensen’ het plezier te laten beleven van zelfgemaakt werk en zichzelf laten verbazen over wat je kunt bereiken tijdens een gezellig dagje ‘crea’.


Tineke Groenewegen - Schilderijen
Locatie 9: Atelier Hoefweg 34 B
Ik heb 12 jaar geleden de kwasten opgepakt en schilder sindsdien met veel plezier. Mijn inspiratiebronnen zijn de lessen bij Anja Enthoven en de schilderuren samen met Monique Groenenboom.
Het begon met een fijn penseel en aquarelverf. Door de jaren heen ben ik losser gaan schilderen met materialen zoals inkt, acryl- en olieverf, en met grovere penselen en soms het paletmes. Ik kies voor onderwerpen als bloemen, dieren of portretten in een realistische stijl en geniet van het hele proces. Ook van de mix aan materialen en de vrolijke kleuren die ik gebruik.
Kom, kijk en geniet!
06 33875347


Anja Keijzer
Locatie 10: Penseeltje, Oudecampsweg 9
Ik schilder heel graag Bloemen , figuratief en abstract. Ik maak gebruik van acrylverf, olieverf, inkten en pasta’s. Bloemen blijven mij inspireren, zeker nu de bloemen in de natuur en langs de slootkant overal te zien zijn.
Voor mij is dit een leuke afwisseling waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Tijdens de atelierroute vindt je een speciaal gemaakte mooie combinatie van bloemenschilderijen.
Ander werk wat ik doe is het schilderen van silhouetten van vrouwen en kinderen en dit doe ik met diverse technieken in pastel of in vele heldere kleuren.
Met abstract werk is het altijd een uitdaging om met diverse pasta’s, zand, poeder, mediums en dunne lagen verf en kleur goed op elkaar af te stemmen om tot een mooi eind resultaat te komen.
Natuurlijk vind ik het ook heel leuk om andere mensen te leren schilderen bij ons mooie Atelier ‘t Penseeltje
Jullie zijn van harte welkom op onze boerderij.


Gerdien Nieuwenhuizen-de Maa Bloemen kunst
locatie 10: Penseeltje, Oudecampsweg 9
Vanuit een lang gekoesterde wens heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Eerst heb ik de 4 jarige opleiding bloemsierkunst gevolgd en daarna is sinds 2009 Bloem & Lifestyle ontstaan. Spannend, ja dat blijft het vak altijd want bloemen gaan nooit zonder emotie en nooit zonder onzekerheid. Maar ik voel me dan als een bloem in een knop; door mijn passie gaan deze groeien tot een fantastisch boeket of arrangement, zodat mijn eerste onzekerheid
al gauw plaats maakte voor vertrouwen.
En zo werk ik nu op bestelling via een website en mond tot mondreclame en is mijn specialiteit afscheidsbloemen en trouwbloemenwerk. Daarnaast geef ik diverse workshops in 't Penseeltje.
Samen met mijn team hebben we zo’n 15 jaar meegedaan aan het Varend Corso als arrangeur en hebben diverse prijzen in de wacht gesleept. Nu doen we ook alweer voor de 3e keer mee met de Atelierroute. De vorige keer hebben we lekker kunnen uitpakken met diverse bloemarrangementen buiten en binnen 't Penseeltje. Dat gaan we natuurlijk ook dit jaar weer doen.
Maar elke opdracht hetzij een boeket of bloemstuk blijft altijd mooi om te mogen maken! Bloemen zijn vergankelijk, daarom fotografeer de creaties zodat ze bewaard blijven en wij u een idee kunnen geven van het vakmanschap. Ik wil jullie dan ook graag ontmoeten en onze bloemkunsten tonen tijdens de AteLIER Route!
Met fleurige groet,


Marijke van Ruyven en Nelleke de Ligt - Love4pearls
locatie 11: Kwekerij Bloem&Tuin/Teunis Product, Oudecampsweg 4
Wij zijn Marijke van Ruyven en Nelleke de ligt en hebben samen de keramiek opleiding SBB in gouda gevolgd . Jaren later zijn we ook samen sieraden van schelpen en parels gaan maken wat nu weer is uitgebreid met het gebruik van natuursteen en kristallen die veelal gebruikt worden in de techniek die beading heet.
We vervaardigen ook samen keramiek. Hoewel ieder van ons een eigen karakter van werken heeft, weten we altijd een harmonie te creëren in het eindresultaat. Marijke
heeft altijd de voorkeur gehad om de draaischijf te gebruiken, terwijl Nelleke zich veel meer toelegt op het handvormen. Totaal andere technieken en inzichten.
Het is dan ook uitdagend om te zien hoezeer deze verschillende technieken van keramiek, en sieraden in deze samenwerking naar voren komen. Gewaagd, creatief en uitdagend zijn opmerkingen die we veelvuldig horen. Wij verwelkomen U graag aan de Oudecampsweg 4 en kunnen u dan van uitgebreide uitleg voorzien.


Sylvia Verbeek - Quilts
locatie 11: Kwekerij Bloem & Tuin, Teunis Product, Oudecampsweg 4
Handwerken is de rode draad in mijn leven. Alles met naald en draad vind ik leuk. Het werkt voor mij als meditatie.
Als peuter was ik al met borduurkaarten bezig, tijdens mijn schooltijd kregen de poppen nieuwe kleertjes, als tiener leerde ik breien en mijn eigen kleding naaien.
Ruim vijftien jaar geleden besloot ik een cursus patchwork te gaan volgen om de basistechnieken te leren. Gaandeweg kwam ik erachter wat er allemaal mogelijk is. En dat is veel.
Inspiratie vind ik overal:
De personen waar ik een quilt voor maak, een lapje stof met een mooie print, een nieuwe techniek verwerken, bestaande patronen of het werk van anderen.
Het werk dat ik bij de Open Atelierroute laat zien, heeft als thema ‘Alles is familie’.
Al deze quilts hebben extra betekenis omdat ik ze heb gemaakt voor verschillende familieleden. Ik vertel u er graag over.


Marjan Ruigrok - Keramiek beelden
Locatie 12: Boerderij van Staalduinen, Burgerdijkseweg 4
Mijn hele leven ben ik al bezig met paarden en alles wat daar bij hoort.
Daarom vind ik het ook geweldig om van paarden, maar ook van andere dieren en natuurlijk mensen, beelden te maken. Ik gebruik hiervoor meestal grove klei in de kleuren wit of zwart.
De beelden kunnen naar een evenbeeld zijn of juist gemaakt met fantasie. Dit is een fijne afwisseling in de manier van werken. Ik geef de vormen en schoonheid van mens en dier een stoere, krachtige en positieve uitstraling mee.
Na het boetseren, drogen en afbakken wordt een beeld afgewerkt met glazuur, oxide, raku of acryl in rustige kleuren, zodat de vorm van het beeld goed tot zijn recht komt. Soms heeft het beeld geen afwerking nodig en spreekt de klei voor zich.
Voor meer toelichting vindt je mij en mijn beelden bij Boerderij van Staalduinen.


Kiona van der Ree - Houtwerk
locatie 12: Boerderij van Staalduinen, Burgerdijkseweg 4
Creakoon begon als een uit de hand gelopen hobby. In eerste instantie maakte ik alleen sieraden. Maar al snel dook ik het leerambacht in en werd het maken van sieraden uitgebreid met het maken van woonaccessoires en tassen van echt leer.
Toen ik in aanraking kwam met pyrografie is er voor mij een nieuwe hobby ontstaan, schilderen met hitte op hout.
Inmiddels mag ik mij pyrografie artieste noemen en heb ik al aardig wat kunstwerken mogen maken. Graag laat ik met trots mijn pyrografie werken zien tijdens de open atelierroute.


Pacal Bijl - Schilderijen
Locatie 13: Eigen Spijs moestuinen, Burgerdijkseweg 29
Als kind tekende ik al graag. Ik studeerde af aan het Grafisch Lyceum.
Ik heb mijn talent geërfd van mijn vader John Bijl, die ook met de Open Atelierroute meedoet.
Naar mijn mening is schilderen voor iedereen en hoef je geen groot talent te zijn. Ik gaf al meerdere workshops aan mensen met weinig ervaring en iedereen ging met een mooi werk naar huis.
Ik schilder met acrylverf en experimenteer graag met diverse technieken. Zoals gebruik van de kwast in combinatie met een paletmes. Ik maak verschillende werken, van abstract tot klassiek, en zie overal een uitdaging in. Mijn laatste werk is een combinatie met bladgoud wat ik heb afgewerkt met epoxyhars om een verbluffende diepte te creëren. Dit werk en ook mijn andere kunstwerken zijn tijdens de Open Atelierroute te bezichtigen.


Koos Zuidgeest - Land-art
locatie 14: de Ysbreker, Kralingerweg 12
Koos Zuidgeest, de bekende arrangeur, ontwerper, tentoonstellingsbouwer en bloemenkunstenaar uit De Lier. Beroemd van Soestdijk tot Taiwan. De natuur is zijn inspiratiebron. Maakt voor de open AteLier route Land-Art op boerderij De Ysbreker, waarbij hedendaagse kunst en natuurlijke materialen samengaan.


Ewoud Wijma - licht installatie
locatie 14: de Ysbreker, Kralingerweg 12
Ewoud Wijma maakt lichtinstallaties en objecten. Zijn ‘Human Sized Cube’ stond vorig jaar op Burning Man in de woestijn van Nevada. En nu op De Ysbreker..! Hij zoekt vaak de samenwerking met andere kunstenaars om vanuit meerdere disciplines verrassende creaties te maken.

